Skip To Content
Vergoeding Orthopedische Schoenen DSW 2024 Vergoeding Orthopedische Schoenen DSW 2024

Vergoeding Orthopedische Schoenen DSW 2024

Vergoeding Orthopedische Schoenen DSW 2024

Hieronder vindt u een overzicht van de verzekeringsvoorwaarden voor Orthopedische Schoenen bij DSW. Ook vindt u een begrippenlijst van de begrippen in het overzicht.

logo DSW

Voorwaarden vergoeding orthopedische schoenen DSW 2024

 • Verwijzing

  Specialist

 • Extra documentatie nodig?

  Ja, machtigingsdocument

 • Eigen bijdrage (volwassenen)

  €130,00 – Betaling via zorgverlener

 • Eigen bijdrage (kinderen)

  €65,00 – Betaling via zorgverlener

 • Minimale gebruikstermijn (volwassenen)

  Eerste paar: 15 maanden, Tweede paar: 36 maanden

 • Minimale gebruikstermijn (kinderen)

  6 maanden

 • Garantie schoenen

  6 maanden

 • Garantie pasvorm

  3 maanden

Wilt u een afspraak maken?
Verwijzing / voorschrift bij orthopedische schoenen

Verwijzing / voorschrift bij orthopedische schoenen

Om van uw zorgverzekeraar een vergoeding te ontvangen voor orthopedische schoenen, heeft u een voorschrift / verwijzing nodig van een medisch specialist. Bij medisch specialisten valt onder andere te denken aan de revalidatiearts, orthopeed, vaatchirurg of reumatoloog. Sommige verzekeraars accepteren ook een verwijzing van de podotherapeut of een verwijzing van de huisarts.

Extra documentatie (Stepped care en Machtiging)

Extra documentatie (Stepped care en Machtiging)

Bij sommige verzekeraars is extra documentatie vereist om recht te verkrijgen op vergoeding van uw orthopedische schoenen. Dit komt voor in de vorm van een machtiging en in de vorm van een zogeheten Stepped Care formulier. Er zijn zorgverzekeraars die één of beide documenten vereisen, maar er zijn ook zorgverzekeraars die deze eisen niet stellen.

Machtiging

Sommige zorgverzekeraars stellen het verplicht dat de zorgverzekeraar goedkeuring verleent aan uw orthopedisch schoentechnicus vóórdat er schoenen gemaakt mogen worden. Wordt deze goedkeuring niet verleend door de zorgverzekeraar dan vervalt uw recht op vergoeding.

Stepped Care – Motivatiedocument

Sommige zorgverzekeraars vereisen een motivatiedocument (stepped care formulier). Daarin moet de orthopedisch schoentechnicus motiveren waarom u orthopedische schoenen nodig heeft. Wordt deze motivatie door de zorgverzekeraar afgewezen, dan vervalt uw recht op vergoeding.

Eigen bijdrage

Eigen bijdrage

In Nederland geldt een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage voor orthopedische schoenen. Voor volwassenen ligt deze voor 2024 op €130,00 en voor kinderen de helft, namelijk €65,00. Bij sommige verzekeringen betaalt u dit aan de leverancier en bij sommige verzekeringen betaalt u dit via de verzekeraar.

Minimale gebruikstermijn

Minimale gebruikstermijn

De minimale gebruikstermijn is de periode die minimaal verstreken moet zijn voordat u recht heeft op een nieuw paar orthopedische schoenen. De lengte van deze periode  en ook de voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar. Zo wordt er bij sommige verzekeraars onderscheid gemaakt tussen de minimale gebruikstermijnen van het eerste paar schoenen en het wisselpaar. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen. De minimale gebruikstermijnen bij kinderen zijn korter dan de gebruikstermijnen bij volwassenen.

Garantietermijnen

Garantietermijnen

De garantietermijn is de periode waarbinnen u garantie heeft op uw orthopedische schoenen en de pasvorm van uw orthopedische schoenen. In deze twee onderdelen wordt onderscheid gemaakt. De lengte van de garantietermijnen voor de schoenen en de pasvorm verschilt per zorgverzekeraar. Wanneer de garantietermijn is verlopen, komen de kosten voor het aanpassen van uw schoenen voor uw eigen rekening.

Let op: niet alle onderdelen van de schoen vallen altijd onder de garantie. Dit wordt per geval bekeken.

Overzicht verzekeraars (A-Z)
Wij zijn aangesloten bij: