1. Pijnlijke hiel
Een pijnlijke hiel kan op verschillende manieren voorkomen, de meest bekende klacht is hielspoor. Daarnaast kunnen ook klachten ontstaan als een peesplaatontsteking en het fatpad syndroom. Bij het staan, lopen en afwikkelen van de voeten heeft het hielbeen een belangrijke functie. Herkenbaar zijn pijnklachten na het nemen van rust, waarbij deze zich meestal aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen bevinden. Bij hielklachten geldt: hoe langer je ermee loopt en er niets aan doet, hoe langer het duurt voordat het over is.
2. Doorgezakte voorvoet
Bij een doorgezakte voorvoet wordt er pijn ervaren in het midden van de voet. De voorvoetboog is doorgezakt, waardoor de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar onderen doordrukken. Mogelijke oorzaken van een doorgezakte voorvoet zijn: aangeboren afwijkende voetstand, veelvuldig dragen van hakken, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen. Daarnaast kan ouderdom er ook voor zorgen dat de voet doorzakt.
2. Platvoeten – doorgezakte voorvoet
De voorvoet zakt ook door in het geval van een platvoet. Het verschil is dat bij platvoeten de voet niet naar binnen kantelt tijdens het lopen. Ongeveer 50 – 60 % van de bevolking heeft last van deze klacht en de mogelijke oorzaken zijn: ouderdom, overgewicht, slechte schoenen of verzwakking van spieren en bindweefsel in de voet.
Wanneer er sprake is van een doorgezakte voorvoet is het noodzakelijk de druk op de middenvoetsbeentjes te verlagen, een steunzool met voorvoet ondersteuning kan hierbij helpen.