Skip To Content
Voetbehandeling Pedicure Wittepoel

Top 10 Voetklachten

Top 10 Voetklachten

Wat doet u om uw voeten in topconditie te houden? Een groot deel van de mensen denkt pas aan het verzorgen van de voeten wanneer er al voetklachten zijn ontstaan. Een lichte klacht kan grote gevolgen hebben en leiden tot serieuze voet- of andere lichaamsklachten. Op allerlei verschillende leeftijden komen voetklachten voor. Wij hebben een top 10 samengesteld met de meest voorkomende voetklachten.

1. Pijnlijke hiel

Een pijnlijke hiel kan op verschillende manieren voorkomen, de meest bekende klacht is hielspoor. Daarnaast kunnen ook klachten ontstaan als een peesplaatontsteking en het fatpad syndroom. Bij het staan, lopen en afwikkelen van de voeten heeft het hielbeen een belangrijke functie. Herkenbaar zijn pijnklachten na het nemen van rust, waarbij deze zich meestal aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen bevinden. Bij hielklachten geldt: hoe langer je ermee loopt en er niets aan doet, hoe langer het duurt voordat het over is.

2. Doorgezakte voorvoet

Bij een doorgezakte voorvoet wordt er pijn ervaren in het midden van de voet. De voorvoetboog is doorgezakt, waardoor de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar onderen doordrukken. Mogelijke oorzaken van een doorgezakte voorvoet zijn: aangeboren afwijkende voetstand, veelvuldig dragen van hakken, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen. Daarnaast kan ouderdom er ook voor zorgen dat de voet doorzakt.

2. Platvoeten – doorgezakte voorvoet

De voorvoet zakt ook door in het geval van een platvoet. Het verschil is dat bij platvoeten de voet niet naar binnen kantelt tijdens het lopen. Ongeveer 50 – 60 % van de bevolking heeft last van deze klacht en de mogelijke oorzaken zijn: ouderdom, overgewicht, slechte schoenen of verzwakking van spieren en bindweefsel in de voet.

Wanneer er sprake is van een doorgezakte voorvoet is het noodzakelijk de druk op de middenvoetsbeentjes te verlagen, een steunzool met voorvoet ondersteuning kan hierbij helpen.

4. Vaak koude voeten

Het veelvuldig last hebben van koude voeten is voor veel mensen heel herkenbaar en wordt ook wel wintervoeten genoemd. De klachten komen veelal bij vrouwen voor en een derde deel van alle vrouwen heeft vrijwel altijd koude voeten. Meestal wordt het veroorzaakt door een slechte doorbloeding. Vrouwen hebben hier vaker last van, omdat hormonen een belangrijke rol spelen in de bloedcirculatie. Daarnaast kunnen knellenede schoenen een rol spelen en hebben rokers er vaker last van dan niet-rokers. Daarnaast kunnen diabetes, reuma en de ziekte van Raynaud ook leiden tot koude voeten.

5. Zweetvoeten

Een volwassen persoon verliest tot wel een halve liter vocht per dag, vaak is dit bij de voeten. De oorzaak van zweetvoeten ligt vaak aan het gebruik van het verkeerde schoeisel. Het is belangrijk dat schoenen een goede pasvorm hebben en daarnaast gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals leer, dat een goede vochtabsorptie heeft.

6. Eeltvoeten

Eeltvoeten kunnen zorgen voor nare voetproblemen. Eelt is een verdikking van de opperhuid en ontstaat op plaatsen waar de huid in contact komt met druk en wrijving. Het zorgt ervoor dat de opperhuid niet beschadigt en fungeert als een soort beschermlaag. Wanneer er teveel eelt ontstaat kan dit branderig en pijnlijk aanvoelen. Mogelijke oorzaken van teveel eelt zijn: veel staan, overgewicht en ouderdom. Het dragen van te kleine of te grote schoenen kan wrijving en druk veroorzaken. Ook een verkeerde voetstand kan leiden tot eeltvorming.

7. Pijnlijke voeten tijdens of na het sporten

Dagelijks dragen de voeten het volledige lichaamsgewicht. Tijdens het sporten is deze druk nog veel hoger. Sporters krijgen dan ook sneller te maken met blessures. De oorzaak van de pijnlijke voeten ligt vaak bij sportschoenen met te weinig demping en correctie. Wanneer je geregeld pijn ondervindt aan je knieën, heupen of rug bestaat er een kans dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of een verkeerd looppatroon.

8. Voetpijn bij kinderen

Kindervoeten zijn niet te vergelijken met die van volwassenen en zijn kwetsbaar. Bij de geboorte hebben kinderen vaak platte voetjes, omdat nog niet alle botstructuren aanwezig zijn in de voeten en alle spieren nog niet optimaal werken. De ontwikkeling van de voeten duurt ongeveer tot het negende levensjaar. Het kan voorkomen dat de voet plat blijft, hierdoor kunnen loop- en voetklachten ontstaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om het natuurlijke groeiproces bij kinderen te ondersteunen.

9. Teenklachten

Tenen zorgen voor evenwicht bij het lopen. De voeten bestaan uit 10 tenen, met in totaal 28 teenkootjes waarin verschillende irritaties en klachten kunnen ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn: hallux valgus, een hamerteen, een klauwteen, een ruiterteen en hallux rigidus. In veel gevallen kunnen op maat gemaakte steunzolen in combinatie met de juiste schoenen verlichting bieden voor deze teenklachten.

10. Holvoet

Bij een holvoet is er sprake van een extreem hoge wreef en is de voetboog veel hoger dan normaal. Hierdoor staan de banden van de voetzool extra strak gespannen en trekken de tenen in een klauwende positie. Het is het tegenovergestelde van een platvoet en komt bij ongeveer 10% van de bevolking voor. De enkels zwikken sneller door omdat het hielbeen naar binnen is gedraaid en de enkels iets naar buiten hangen. Holvoeten kunnen leiden tot pijnklachten in de knieën, heupen, rug en nek. Daarnaast kunnen eeltplekken en likdoorns ontstaan door druk en wrijving in de schoen.

Wilt u een afspraak maken in onze winkel?
Wij zijn aangesloten bij: